Moi moi, loppu häämöttää
Pientä haikeutta ilmassa, kun Infopostisarjan toiseksi viimeistä viestiä kirjoitan. Tätä on ollut mukava tehdä ja toivon, että lukijana olisit näistä jotain saanut itsellesi. Mutta ei vielä jäähyväisiä sentään.
Tämän viikon esittelyssä ovat vuorossa DMLS – Direct Metal Laser Sintering ja Tarkkuusvalu.
Aikaisemmin esitetyt:
1. Color Jet Printing (CJP) ja RTV Silicone Rubbing
2. Multi Jet Fusion (MJF ja Injection Molding (IM)
3. Continuous Fibre Fabrication (CFF) ja LSR Silicone Rubbing
4. Laser Sintering (SLS) ja Reaction Injection Molding (RIM)
Tämän viikon esittelyssä ovat vuorossa DMLS – Direct Metal Laser Sintering ja Tarkkuusvalu.
DIRECT METAL LASER SINTERING (DMLS)
Metallin lasersintraus (DMLS) on teollinen 3D-tulostusprosessi, jolla valmistetaan täysin toiminnallisia prototyyppejä sekä tuotanto-osia. Kyseessä on 3D-tulostusmenetelmä, jossa metallipulverikerroksia sulatetaan yhteen tietokoneohjatulla tehokkaalla lasersäteellä.
KOKO
Materiaalia lisäävillä metallin 3D-tulostus valmistustekniikoilla voimme toimittaa hyvin pieniä osia äärimmäisillä toleransseilla aina suuriin osiin tarkoilla kuvioinneilla. Lasersintrattujen metalliosien maksimikoko on 250 mm x 250 mm x 325 mm.
TARKKUUS
Lasersintrattuja metalliosia tarjotaan yhdessä tarkkuudessa: kerrospaksuus on 0.03 mm, pienimpien yksityiskohtien ollessa 0.38 mm useimmilla materiaaleilla. Tyypillisesti hyvin suunitelluissa osissa toleranssien odotetaan olevan ±0.1 tai ±0.1% (kumpi suurempi).
VIIMEISTELYT
Metallin 3D-tulostus lasersintrauksessa käytetään metallijauhetta, jonka johdosta osien pintastruktuuri on hieman karhea. Oletettu karheusarvio on suuruusluokkaltaan 200-400 µin Ra.
Vakioviimeistelyn lisäksi saatavilla on myös muita palveluja, esimerkiksi käsinkiillotus. Tarkemmissa toleransseissa voimme tarjota vaihtoehtoisia koneistuksia, kuten porausta, urien tekoa, jyrsintää ja kalvausta.
LAITTEISTO
Kumppanimme käyttää useita metallin 3D-tulostimia eri laitevalmistajilta, mikä mahdollistaa suurien ja tarkkojen osien valmistuksen sekä nopeat valmistusajat. Metallin lasersintrauksessa käytetään sekä EOS, että 3D Systemsin tekniikkaa.
INVESTMENT CASTING
Suomessa Investment Casting tunnetaan nimellä Tarkkuusvalu.
Tarkkuusvalu on metallin tyhjiövalua, jonka avulla valaamme esimerkiksi sinkkiä ja alumiinia. Valussa voidaan hyödyntää myös 3D-tulostamista, jolloin käytettävä malli tulostetaan digitaalisen suunnitelman pohjalta. Masterin tulostaminen on nopeaa mutta se menetetään prosessissa. Tämän takia menetelmä on erityisen käyttökelpoinen kun tarve on pieni sarja tai yksittäinen valukappale testiin tai varaosaksi.
Tarkkuusvalu sopii mekaanisten valuosien prototyyppeihin ja lopputuotteessa piensarjoihin. Usein valut toimitetaan valmiiksi koneistettuna.
TARKKUUSVALU ON PIKAVALUA
Pikavalu on yleiskäsite erilaisille valumenetelmille. Sen alle kuuluvat vakuumi- eli tyhjiövalu, ruiskuvalu ja RIM-valu. Tarkkuusvalu on puolestaan tyhjiövalun muoto.
Tyhjiö- eli vakuumivalu | Uretaanivalu (kertamuovi) | Tarkkuusvalu (kevytmetalli) |
Ruiskuvalu (kestomuovi) | ||
RIM-valu (kertamuovi) |
No niin, tämäkin Infoposti lähestyy jo loppuaan.
Ensi viikolla haikeissa tunnelmissa viimeisen Infopostin osalta. Esittelyvuorossa Stereolithography (SLS) ja Vacuum Casting. Poikkeuksellisen lämpimän syksyn johdosta saattaa vielä paikka paikoin ehtiä sienimetsään hakemaan loppusyksyn muistoja ja tuoksuja pakkaseen.
Hyvää loppuviikkoa kaikille ja viikon päästä samallla paikalla vielä kerran, moi moi!
Tanja Soulas
Markkinointivastaava & Idealinko