Morjens, uusi viikko ja uudet kujeet.
Pihalle linnuille laitettu uusi ruokintapiste on saanut valtavan määrän kiinnostusta ja jyviä saa olla lisäämässä lähes päivittäin. Se on koettu perheessä yhteisenä ilon hetkenä piristämässä arkea ja viemässä ajatuksia pois koronan täyttämistä uutisaiheista.
Linnuista ja luonnosta takasin aiheeseen ja teknologian pariin. Kolmas infopostimme tulee tässä ja kolme on vielä jäljellä, joten puolivälissä mennään. Aikaisempien postien aiheina ovat olleet:
1. Colour Jet Printing (CJP) ja RTV-Silicone Rubbing
2. Multi Jet Fusion (MJF) ja Injection Molding (IM)
Infopostisarjan ideana on tuoda uusia ajatuksia sekä innovaatioita vauhdittamaan liiketoimintaa ja kertoa, miten omaa killpailukykyä on mahdollista vahvistaa ja kasvattaa muihin saman alan toimijoihin nähden. Tällä viikolla esittelyssä ovat Continuous Fibre Filament (CFF) ja LSR-Silicone Rubber.
CONTINUOUS FIBRE FABRICATION (CFF)
Continuous Fibre Fabrication by Markforged on periaatteessa sama teknologia, kuin FFF (Fused Filament Fabrication), sillä erotuksella, että CFF tulostimessa on kaksi tulostuspäätä, mikä puolestaan vahvistaa tulostettavaa tuotetta kerroksittain lisätyllä kuitulujitteella.
Markforged 3D-tulostusteknologia vapauttaa suunnittelijat ja insinöörit perinteisten valmistustapojen yksittäiskappaleiden pitkistä toimitusajoista sekä korkeista kustannuksista.
Markforged tulostimilla voi 3D-tulostaa uskomattoman korkealuokkaisia osia heti paikan päällä ja yleensä alle 24 tunnissa.
CFF-komposiittitulostimella tulostettu hiilikuituosa on yhtä vahva kuin alumiini, mutta kevyempää. Hiilikuidun lisäksi vahvikkeina käytettäviä kuitumateriaaleja ovat mm. lasikuitu ja Kevlar. Carbon Fibre Filament tekniikalla 3D-tulostetaan kuitulujitteisia PA6-pohjaisia komposiittiosia.
LIQUID SILICONE RUBBER (LSR)
Suomessa Liquid Silicone Rubber tunnetaan LSR-Silikonin nimellä.
Menetelmänä sitä käytetään jäykempien silikonien valmistukseen. Siitä on saatavilla useita eri kovuuksia sekä värejä
LSR-valu, kuten edellisessä postissa esitelty perinteinen ruiskuvalukin (Injection Molding), ovat yhteistyökumppanimme Protolabsin palveluita. Toimimme palveluntuottajina hoitaen todella vaivattomasti kaikki tarvittavat asiat, neuvot ja ohjaukset sekä toimitukset. Hinta on sama kuin Protolabsilta suoraan tilattaessakin, mutta suurta lisäarvoa tuo hintan sisältyvät palvelumme ilman lisäkuluja.
Sopivia käyttökohteita ovat: on-demand- ja piensarjavalmistus, tuotteen alkuvaiheen valmistus, protosarjat sekä toiminnalliset prototyypit.
Nestemäinen silikonikumi
Nestemäisen silikonikumin ruiskuvalu on lämpökovettumiseen perustuva prosessi, jossa kaksikomponenttimateriaali sekoitetaan ja lämpökovetetaan muotissa platinakatalyytin avulla valmiiksi osaksi. Nestesilikonivalumuotti on valmistettu CNC-koneistamalla kestämään korkean lämpötilan vaativaa nestesilikonivaluprosessia.
Nestesilikoniosien joustavuudesta johtuen, osat poistetaan muotista manuaalisesti ja näin muottiin ei myöskään suunnitella ulostyöntötappeja. Nestesilikonivalumuotti on valmistettu CNC-koneistamalla kestämään korkean lämpötilan vaativaa nestesilikonivaluprosessia. Valittava voi kuudesta eri tason pintaviimeistelystää.
LSR-materiaalin valettu tila on pysyvä, koska se on kertamuovia. Osaa ei voida sulattaa uudestaan, kuten kestomuovista valmistetulle voidaan tehdä.
Alla kuvat nestesilikonivaluprosessista sekä valmiista tuotteesta.
From left to right, the components of a silicone rubber injection moulding press include:
ram (1)
screw (2)
silicone rubber part A (3)
silicone rubber part B (4)
mixer (5)
barrel (6)
chilled silicone rubber (7)
nozzle (8)
heated mould (9)
and thermoset part (10)
Tässä olikin sitten kaikki tällä kertaa.
Ensi viikolla olemmekin jo yli puolen välin ja neljännen infopostimme aiheena ovat LaserSintering (SLS) sekä Reaction Injection Molding (RIM).
Moikka moi ja ollaan yhteydessä taas viikon päästä!
Tanja Soulas
Markkinointivastaava & Idealinko