3D-tulostuspalvelu

3D-tulostus on vallankumouksellinen tekniikka, jonka parissa olemme työskennelleet kauemmin kuin yksikään suomalainen yritys.

3D-tulostus tuo ideat fyysiseen muotoon

3D-tulostuspalvelu mahdollistaa digitaalisen valmistuksen; sen avulla voidaan luoda tuotteita, joita ei ole vielä olemassa. Kolmiulotteisella tulostuksella voidaan myös valmistaa muilla menetelmillä valmistettavia tuotteita kannattavasti – jopa yksittäisiä kappaleita.

3D-tulostus on vallankumouksellinen tekniikka, jonka parissa olemme työskennelleet kauemmin kuin yksikään suomalainen yritys. Meillä on moderni ja laaja konekanta, ja tulostuspalvelumme tarjoaa monipuoliset materiaalivaihtoehdot (muovi ja metalli) sekä Suomen parhaan osaamisen. Käytämme vain teollisuustason tulostusmenetelmiä.

Menetelmä on vertaansa vailla uutta tuotetta hahmoteltaessa tai esimerkiksi varaosavalmistuksessa. 3D-tulostus on nykypäivää ja tulevaisuutta, joten on yrityksen kilpailukyvyn kannalta tärkeää olla mukana tässä kehityksessä. Meiltä myös metallin 3D-tulostus.

Miksi 3D-tulostus on menetelmänä ylivertainen?

  • tarjoaa muotoilun vapauden
  • uudet ja persoonalliset tuotteet
  • nopeat iteraatiot mekaniikkasuunnittelussa
  • parantaa tuotannon kustannustehokkuutta
  • massatuotannon räätälöitävyys
  • mahdollistaa digitaaliset varastot
  • tulevaisuudessa myös älykkäät tuotteet voidaan 3D-tulostaa
  • valmistustekniikka on ekologinen, koska materiaalia käytetään vain sen verran mitä tarvitaan

Mitä 3D-tulostus ei ole?

  • 3D-tulostus ei välttämättä vaihtoehtoinen valmistustapa olemassa oleville tuotteille
  • Se ei ole massatuotantotekniikka
  • 3D-tulostus ei sovellu isojen tuotteiden (läppäriä isompien) valmistusmenetelmäksi (ainakaan vielä)

Mitä mahdollisuuksia digitaalinen valmistus tuo?

Digitaalinen valmistus tarkoittaa sitä, että tuotteen elinkaaren kaikki vaiheet voidaan toteuttaa digitaalisesti, kunnes fyysinen kappale valmistetaan, esimerkiksi 3D-tulostuksen avulla. Digitaalisuus on mittava etu esimerkiksi prototyyppien valmistuksessa, jolloin tuotetta voidaan testata tuotannon jokaisessa vaiheessa ja välttyä virheellisiltä lopputuotteilta.

Digitaalinen varasto mahdollistaa sen, että varaosat voidaan valmistaa digitaaliseen muotoon odottamaan, että fyysinen kappale tilataan. Näin ei tarvita isoa varastoa varaosien säilytykseen, vaan 3D-tulostus hoitaa osan valmistuksen juuri oikeaan aikaan.

Yksi menetelmän eduista on räätälöity piensarjatuotanto. 3D-tulostuspalvelu mahdollistaa sen, että samalla kustannuksella voidaan tehdä esimerkiksi sata samanlaista tai sata erilaista tuotetta.

3D-tulostuksen eteneminen

Meidän tehtävämme on tehdä asiakkaidemme unelmista totta. 3D-tulostus onnistuu, kun meillä on asiakkaan toimittama digitaalinen suunnitelma. Prosessi etenee seuraavasti:

  • 3D-tulostettava tiedosto toimitetaan meille
  • materiaali- ja tekniikkavalinta
  • projekti syötetään koneeseen
  • tuote 3D-tulostetaan koneella
  • tuotteiden viimeistely
  • valmis tuote toimitetaan muutamassa päivässä. Isompia sarjoja voidaan toimittaa noin viikossa

Miten 3D-tulostus toimii?

3D-tulostuksella tarkoitetaan digitaalisen mallin tulostamista fyysiseksi esineeksi 3D-tulostimella. Se on materiaalia lisäävä valmistusmenetelmä. Tulostusmateriaaleina voidaan käyttää muovia, silikonia, metallia, keraamia tai lasia. Nykyään on mahdollista tulostaa jopa taloja, jolloin materiaalina on betoni. Ensimmäiset 3D-tulostimet on otettu käyttöön jo 1980-luvulla.

Tulostimen toiminta muistuttaa CNC-jyrsintä, joka muotoilee isosta määrästä materiaalia halutun muotoisen objektin poistamalla siitä materiaalia. 3D-tulostin puolestaan valmistaa mallin lisäämällä materiaalia. 3D-tulostuksessa kohde valmistetaan kerros kerrokselta. Käytetty viipalointiohjelma sekä tulostustekniikka määrittelevät, miten tarkasti 3D-malli voidaan tulostaa. Ohjelmistoissa ja tulostimissa on suuria eroja siinä miten tarkasti ne pystyvät seuraamaan digitaalisen mallin pintojen muotoja.

Malli suunnitellaan 3D CAD mallinnusohjelmistolla, johon annetaan matemaattisen tarkat, absoluuttiset mitat. Tämän jälkeen se tallennetaan muotoon, jonka viipalointiohjelmat ymmärtävät. Yleisin 3D-tulostuksessa käytetty ohjelmisto on STL. Tässä vaiheessa menetetään jo jonkin verran tarkkuutta mikäli ei olla varovaisia. Tämän takia suosittelemme tiedostojen lähettämistä meille jossain vektorimuodossa, esimerkiksi STEP- ja x_t-tiedostomuodot ovat osoittautuneet hyviksi.

3D-tulostettava tiedosto viedään konvertoinnin jälkeen viipalointiohjelmaan, jossa vielä valitaan haluttu tarkkuus, tulostusnopeus sekä asetetaan 3D-tulostuksen materiaaliasetukset. Viipalointiprosessi tekee 3D-mallista kerrosmallin ja rakentaa siitä tarvittavat tiedot, joka siirretään digitaalisesti suoraan 3D-tulostimelle. Valittu tulostin valmistaa kappaleet halutuissa määrissä, mahdollisimman tarkasti alkuperäisen digitalisen mallin mukaisesti.

Materiaalin valinta

Kun 3D-tulostus on valittu valmistusmenetelmäksi, tulostettavan materiaalin valinnassa kannattaa olla tarkka ja vaativa. Haluttuun lopputulokseen vaikuttaa nimittäin osan tarkkuuden lisäksi myös materiaalin visuaalinen ja haptinen ominaisuus. Mikäli 3D-tulostus valitaan toteutustavaksi esimerkiksi esittelymalliin, sen tulisi kestävyyden lisäksi myös tuntua oikealta. Sovitustesteissä on monesti hyötyä läpinäkyvästä osasta, vaikka sellaista ei tuotannossa olisikaan tarkoitus valmistaa.

Ammattimaisesti 3D-tulostuspalvelua tarjoavilla yrityksillä onkin useita tekniikoita ja paljon eri materiaaleja tarjottavana. Oikean materiaalin valinta voi joskus olla vaikeaa ja uusia 3D-tulostusmateriaaleja tulee markkinoille jatkuvasti. Pitäytyminen ”siinä samassa vanhassa” ei välttämättä takaa parasta mahdollista lopputulosta 3D-tulostuksessa. Asiakastukemme auttaa suunnistamaan materiaaliviidakossa ja pystyy ehdottamaan juuri sinun projektillesi sopivimman tekniikka/materiaali -yhdistelmän.

Voit tutustua tarkemmin materiaalivalikoimaamme tästä linkistä!

Konekantamme ja 3D-tulostuspalvelun tekniikat

SLS – Muovin Lasersintraus

Käytössämme on viisi kappaletta EOS:n teollisuustason muovin lasersintraus 3D-tulostinta. Lasersintrauksessa valmistusmateriaali on aluksi pulveria, johon kohdistetaan laservalo. Laser sulattaa materiaalin ja muodostaa halutun esineen pulverista. Kyseessä on erittäin tarkka ja laadukas menetelmä 3D-tulostukseen. 

  • Osan maksimikoko: 700 x 380 x 580 mm
  • Kerrospaksuus: 0.10-0.15 mm
  • Pienimmät yksityiskohdat: 0.76 mm 

Lue lisää SLS-tekniikasta

SLA – Stereolitografia

SLA, eli stereolitografia, on 3D-tulostuksen tekniikka, jossa hyödynnetään fotokemiallista prosessia. 3D-tulostus SLA-tekniikalla onnistuu siten, että nestemäiseen resiiniin kohdistetaan UV-valo, joka kovettaa nestemäisen resiinin sitä mukaa, kun tulostus etenee. Ajatecin käytössä on viisi kappaletta huippulaadukkaita SLA-tulostimia. 

  • Osan maksimikoko: 736 x 635 x 533 mm
  • Kerrospaksuus: 0.05-0.1 mm
  • Pienimmät yksityiskohdat: 0.25 mm 

Lue lisää SLA-tekniikasta

DLP – Figure 4

DLP, eli Digital Light Processin, on periaatteessa tekniikaltaan samanlainen 3D-tulostuksen menetelmä kuin SLA. Mutta DLP-tulostimet ovat yleensä nopeampia. Kaikki 3D-tulostetut esineet koostuvat kerroksista. SLA-tulostin kohdistaa laservalon kerrallaan vain yhteen kohtaan, kun taas DLP-tulostin kohdistaa valon kokonaiseen kerrokseen yhdellä kertaa. Ajatecin asiakkaita palvelee kaksi laadukasta ja pieniä yksityiskohtia valmistavaa DLP-tulostinta. 

  • Osan maksimikoko: 124 x 70 x 195 mm
  • Kerrospaksuus: 0.01-0.1 mm
  • Pienimmät yksityiskohdat: 0.25 mm 

Lue lisää DLP-tekniikasta 

MJF – Multi Jet Fusion

Käytössämme on myös MJF-tulostin. Multi Jet Fusion on yksi vähemmän tunnetuista 3D-tulostustekniikoista, mutta se on erinomainen menetelmä esimerkiksi nylonosien valmistukseen. Tulostettava materiaali levitetään alustalle kerros kerrokselta, minkä jälkeen se aina kovetetaan kerrosten välissä. Tekniikka sopii erinomaisesti kestävien osien 3D-tulostukseen.  

  • Osan maksimikoko: 380 x 284 x 380 mm
  • Kerrospaksuus: 0.08 mm
  • Pienimmät yksityiskohdat: 0.5 mm 

Lue lisää MJF-tekniikasta

CFF – Markforged

CFF, eli Continuous Fiber Fabrication, on 3D-tulostustekniikka, jossa kaksi tulostuspäätä toimii samaan aikaan. Ensimmäinen tulostuspää pursottaa tavallisen muovikerroksen osana tulostusprosessia, minkä jälkeen toinen tulostuspää pursottaa hiilikuituseoksen samaan kohtaan. Tällä tavalla 3D-tulostuksella saadaan aikaan kestävä hiilikuituosa. Käytössämme on yksi kappale pitkälle kehitettyjä CFF-tulostimia. 

  • Osan maksimikoko: 320 x 132 x 154 mm
  • Kerrospaksuus: 0.05-0.1 mm
  • Pienimmät yksityiskohdat: 0.3 mm 

Lue lisää CFF-tekniikasta

 

SLS - Lasersintraus 3D-tulostimia
Ajatecin SLS-lasersintraus 3D-tulostimia.

 

Usein kysyttyä

Mihin käyttötarkoituksiin 3D-tulostus ei sovellu?

Mitä isompi osa on kyseessä, sen huonommin 3D-tulostus pystyy vastaamaan asiakkaiden odotuksiin. On olemassa isojakin tulostimia, mutta niiden tarkkuudet eivät vielä sovellu kovinkaan tarkkojen osien valmistamiseen.

Myös hyvin pitkien sarjojen valmistaminen 3D-tulostamalla ei ole välttämättä taloudellisesti järkevää. Tämä tosin on paljon kiinni osan muodosta ja koosta. Voit aina kysyä meiltä, pystyykö ideaasi toteuttamaan 3D-tulostuksella!

Mitkä ovat 3D-tulostuksen suurimmat hyödyt?

Nopea reagointikyky. Osia on mahdollista hypistellä jopa samana päivänä. Myös räätälöinti on 3D-tulostuksessa ”ilmaista”. Sata eri muotoista osaa on kustannuksiltaan sama kuin 100 identtistä osaa.

Miten voin selvittää, voiko omassa yrityksessäni hyödyntää 3D-tulostuspalvelua?

3D-tulostus on hyödynnettävissä jollakin tavalla lähes kaikilla aloilla. Helpoiten saat vastauksen ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme joko puhelimella tai sähköpostitse. Voimme järjestää Teams-palaverin tai fyysisen palaverin, jossa käydään läpi asiakkaan tilanne tai tavoite 3D-tulostuksen näkökulmasta. Meillä on myös valmiita kyselypohjia, joiden avulla voit selvittää ovatko kappaleet 3D-tulostettavissa.

Ajatec Prototyping 3D-tulostus valmistaa lähes mitä tahansa

Olemme olleet mukana tuomassa ensimmäisiä 3D-tulostimia Suomeen, joten voimme rehellisyyden nimissä sanoa, että meillä on alalla pitkä etumatka muihin toimijoihin verrattuna. Omaamme vankan ammattitaidon 3D-tulostuksesta, Suomen monipuolisimman konekannan sekä laajimmat tulostusmahdollisuudet.

Haluamme myös jatkossa olla kehityksen etulinjassa. 3D-tulostus tulee kehittymään hurjasti ja mahdollistamaan tulevaisuudessa esimerkiksi älykkäiden tuotteiden tulostamisen. Aiomme edustaa tätä tulevaa, teollisuuden neljättä sukupolvea.

Kerro meille toiveistasi. Pystymme valmistamaan lähes mitä tahansa, oli mielessäsi sitten 3D-tulostus tai jokin muu tuotantomenetelmä!

KÄYNTIOSOITE

Aholantie 17
21290 Rusko
Finland

Copyright © 2024 Ajatec Prototyping Oy

Lähetä tarjouspyyntö

Tutustu tekniikoihin